Wonderthee

Ik ben een enorme theeleut. Dat wist ook de verkoper van een afslank-Detox-thee. Die bood me een pakketje aan (in ruil voor een artikel en een linkje op mijn health-blog natuurlijk). Want afslank-detox-thee is tegenwoordig helemaal hip. Instagram staat vol met dames die wulps een zakje afslankthee aanprijzen. Ook beroemdheden zoals Vanessa Hudgens en Kylie Jenner drinken het. Want we moeten nu namelijk massaal bezig zijn met ons lichaam klaar te stomen voor het restje zomer dat er nog is. Want bikini-body enzo. Dan moet het vast ok zijn, zo’n afslank-detox-thee. Toch?

Ik zal meteen maar uitkomen dat ik die thee heb afgewezen. Ja, ik wijs thee af. Want als ik het moet gaan aanprijzen als wonderkuur voor detox en afslanken kan ik mezelf ook niet meer serieus nemen. Laat staan dat jullie dat nog doen. Ik vind afslank-detox-thee namelijk behoorlijke onzin.

Diverse merken hebben thee op de markt gebracht die beloofd dat jij je lichaam ‘detoxed’ en dat je zult afvallen. Daarvoor moet je voor een aanzienlijk bedrag een thee-pakket kopen dat bestaat uit theezakjes gevuld met een keur aan kruiden. Dagelijks drink je dan variërend van één tot meerdere koppen. Soms is er een ochtend-programma, soms drink je het ’s avonds en in sommige gevallen van ’s ochtends tot ‘savonds. Het ligt een beetje aan het merk dat je koopt maar de beloften zijn vaak ergens in de trent van: verminderde eetlust, detoxen van je lichaam, hoger metabolisme, gewichtsverlies etc.

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen. Van heel veel van dit soort thee-en ga je vaak heel erg poepen. Ja, ze werkend laxerend. Je darmen worden gestimuleerd hun zaken snel te lozen. Gevaar is hierbij dat bij regelmatig gebruik van laxerende middelen de darmen eraan gewend raken aan de stimulatie. Dit is al na een paar dagen. Zou je vervolgens stoppen met de thee, dan volgt onvermijdelijk obstipatie. Je lichaam zal dan wel even tijd nodig hebben om zijn sh*t weer op order te krijgen. Daarnaast verlies je vaak ook heel veel vocht bij het gebruik van laxerende middelen. Ik vermoed dat je liever vet verliest en geen vocht.

Daarnaast hebben we de belofte van een detox. Sowieso is er geen bewijs dat het detoxen van je lichaam, hoe dan ook, zin heeft. Daarnaast is er nog minder (ja nog minder dan geen) bewijs dat een thee dat voor je gaat doen. Ja, je gaat veel poepen. Dat hadden we inderdaad al vastgesteld. Maar dat betekend niet dat je meteen al de gifstoffen en wat al niet je lichaam uit poept. Nu weet je ook meteen hoe ik sta tegenover detoxen. Zelfs de mensen die de thee hebben bedacht kunnen op de sites niet aangeven hoe de detox werkt of er bewijs voor geven. Wat een lulkoek.

Minder honger krijg je ook als je gewoon heel veel water drinkt op een dag. Je hoeft daarvoor geen dure thee te kopen. Daarnaast lijkt hongeronderdrukking me nou niet iets om te gaan promoten. Je lichaam geeft aan dat het iets wil. Luister daar dan ook naar! Wanneer je signalen van je lichaam gaat onderdrukken lijkt het me meer een vorm van verstoord eetgedrag en geen gezonde leefstijl.

Hoe het je metabolisme versneld wordt niet uitgelegd, laat staan bewezen. Het is een vrij loze, onwerkelijke belofte lijkt me.

Als je de FAQ’s van deze producten doorleest verraden ze vaak zichzelf al. Vaak wordt er vermeld dat het product een ‘laxerend effect’ heeft en wordt geadviseerd veel te drinken door de dag heen om niet uit te drogen. Daarnaast kan het bijwerkingen hebben. Ik lees op diverse sites melding van misselijkheid, kramp en diarree. Ook kan de werking van de pil beïnvloed worden, net al bij andere laxerende middelen het geval is want ook die verlaat mogelijk vervroegd het lichaam weer zonder volledig te zijn opgenomen.

Dus…
Geef je geld liever uit aan de sportschool of extra groente en fruit in je dieet. Daar heb je veel meer aan dan aan een detox thee die je doet schijten.

Volg me via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *