Nutteloze informatie opproesten

Ik ken een hoop mensen die op dagelijkse basis informatie herhalen dat ze ooit ergens hebben gelezen. Niet alleen wordt totaal onrelevante informatie gedeeld, ook foutieve en ongefundeerde informatie komt klakkeloos op tafel. Want als het ergens geschreven staat dan moet het vast waar zijn.

Ik stond laatst bij de koffie automaat mijn ochtend-koffie te tappen. Mijn chef, wachtend totdat ik klaar was, en het duidelijk nodig achtte onze stilte te doorbreken, begon een verhaal over dat koffie drinken in de ochtend de schoonmaak van ons lichaam in de weg staat. Een proces dat blijkbaar in de nacht gebeurd en door gaat in de ochtend. Koffie blokkeert dat proces. Koffie drinken in de ochtend is dus slecht voor je, zo was zijn boodschap. Ei!

Wat ik overigens niet hardop tegen hem zei want het is wel mijn chef en ik ben een mietje.In plaats daarvan nam ik heel demonstratief een hele grote slok van mijn nog veel te hete koffie.

‘Ergens gelezen’ kwam er nog achteraan. Ergens? Ok. Waar dan? En wanneer? En hoe betrouwbaar is die bron? Hoe kan je een opmerking zoals hierboven zomaar serieus nemen zonder dat je weet waar dat vandaan komt en hoe het idee tot stand is gekomen. Ja, ik ben kritisch op informatie! En ik vind het raar wanneer anderen dat niet zijn. Natuurlijk hoef je niet alles in twijfel te trekken maar zo af en toe moet je toch een beetje stilstaan bij wat je leest.

Er komt namelijk dagelijks een berg aan informatie op ons af. Lang leve televisie en internet! Informatie is goed, informatie is fijn maar informatie is ook tricky. Want niet alle informatie is relevant of correct. Zo worden onze dagen en hoofden gevuld met onzinnige data en gegevens waarvan een groot deel ook nog eens niet waar of onduidelijk is. Websites staan bommetje vol met pseudowetenschap dat als waarheid word voorgeschreven. Vervolgens wordt veel van die informatie op die websites herhaald door anderen en zo gaat de molen maar door.

Hoeveel diëters wijken koolhydraten om af te vallen omdat iemand dat bedacht heeft? Hoeveel mensen doen brood in de ban omdat ze ergens hebben gelezen dat het ongezond is? Steek je hand op als je in de ochtend een glas water met citroen drinkt omdat je van je buurvrouw hebt gehoord dat die ergens heeft gelezen dat het helpt bij het detoxen van je lichaam.

Ik neem mensen die hun zin beginnen met: ‘Ik las ooit/laatst ergens…’ , ook gewoon niet serieus. Wees eens wat duidelijker man. Ooit/laatst refereert naar een onduidelijke mogelijkheid aan gepasseerde tijd net zoals ‘ergens’ refereert naar een uitermate grote mogelijkheid aan bronnen. Want ja, het doet er toe of je bron de Journal of epidemiology and public health reviews (oid) of een artikel van de Tina is.

Waar informatie vandaan komt doet er toe! Dus wees ook eens wat kritischer voordat je gewoonweg informatie over de tafel heen kotst.

 

Volg me via:

One thought on “Nutteloze informatie opproesten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *