Moet je superfoods eten voor je gezondheid?

Superfoods lijken nog steeds een hype. Althans, onder mijn vriendinnen wel. Er komen er ook steeds meer bij lijkt het. Of we bombarderen gewoon iets tot superfood in de hoop dat het verkoopt. Zoals kakkerlakkenmelk. Veel mensen vragen zich af of je nou echt die superfoods moet eten om gezond te zijn. Want sommigen zweren erbij. Dat terwijl anderen vinden dat die dure hype eigenlijk allang vervlogen had moeten zijn.

De term ‘superfood’ kent geen rechtsbescherming. Dus ik zou gras in een zakje kunnen proppen en er, bij wijze van spreken, een sticker met superfood op kunnen plakken en het voor veel geld verkopen. Dus wat verstaan we onder superfoods?

Volgens het voedingscentrum bestaan ‘superfoods’ niet. Maar het voedingscentrum is dan ook erg goed in zijn kop in het zand steken. Over het algemeen wordt gesteld dat het gaat om voedingsmiddelen met een hoge nutriënt-waarde. Er zitten dus veel vitamines, mineralen of antioxidanten in deze superfoods. Sommige verstaan daar ook redelijk alledaagse producten onder zoals brocolli en knoflook. Ik ga me hier behouden tot de minder alledaagse producten, de speciale superfoods, zoals incabessen, gojibessen, cacaonibs, chia-zaad, kambucha, spirulinapoeder en ga zo door. De producten waar je een klein fortuin voor mag neerleggen wil je ze allemaal willen nuttigen.

You hate them or you love them
Je kunt maar een mening hebben over superfoods. En heel wat mensen hebben dat dus ook. Er is discussie tussen superfood-lovers en superfood-haters. Zelf begon ik als hater van de superfood-hype, al ben ik in de loop van de tijd duidelijk wat milder geworden. Ik geef namelijk eerlijk toe dat ik regelmatig chia-zaad gebruik vanwege het feit dat je er pudding, jam en overnight oats mee kunt maken en quinoa voor salades omdat ik het erg lekker vind. Maar aan de andere kant sta ik ook op om te zeggen dat de hype overdreven is en dat superfoods bedoeld zijn voor de overhippe, psuedowetenschappelijke elite. Lekker inconsequent.

De Lovers beminnen het feit dat veel van deze superfood erg nutriënt-dicht zijn. Omdat er zoveel nutriënten inzitten zouden ze zo enorm gezond zijn. Er zijn diverse superfood-goeroe’s die grote aantallen volgers hebben. David ‘Avocado’ Wolf is misschien daarbij de bekendste en laat zien hoe springlevend de superfood-hype nog steeds is.

De haters halen aan dat superfoods alles behalve duurzaam zijn en bestemd voor rijke foodie-snobs. En dat is ook zo want je bent bereid te betalen voor een besje, dat alleen groeit ergens op een berg in Nepal, helemaal naar Nederland vliegen om het in je muesli te kunnen doen. Daarnaast zijn de meeste gezondheids-claims over superfoods nooit daadwerkelijk bewezen. Naast superfood-goeroe is David Wolf  namelijk ook Pseudowetenschap-koning.

Maar moet je ze nou eten voor je gezondheid?
De vraag waar dit artikel mee begon. En het antwoord is eigenlijk veel te simpel.

‘Nee. ‘

Je kunt prima heel gezond zijn zonder incabessen, moerbeien en chia-zaad in je leven. Vind je ‘speciale superfoods’ zoals exotische besjes en zaadjes gewoon lekker en wil je er best wat extra voor neertellen? Geen probleem toch, gewoon doen dan. Er is eigenlijk ook niet heel veel mis met rijke foodie-snobs. Superfoods zijn ook best prima, zolang je er maar niet in geloofd.

 Eet jij superfoods en zo ja, waarom?

Volg me via:

One thought on “Moet je superfoods eten voor je gezondheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *