#Fitgirl -hype onder de loep

Als je een Instagram account opent kun je niet om ze heen: de #fitgirls. De hype was al enige tijd geleden losgebarsten op social media en er lijkt geen eind aan te komen. Hoewel de intentie van de hype leuk lijkt, is het toch ergens ontspoort. Trainen en gezond eten zijn hip. En hoewel ik helemaal voorstander ben van beide vind ik ook dat het te ver kan gaan.

Veel jonge meiden willen zich dag in, dag uit profileren op social media als fitgirl. Fitgirls zijn helemaal in en krijgen massa’s aandacht op social media. Er komen foto’s van een #cheatmeal en #mealprep en ontelbare selfies van hun lichamen en voldoende bewijsmateriaal dat ze zich inderdaad verschranzen in de sportschool . Is daar wat mis mee? Is er iets mis met mealprep’s, cheatmeals, aandacht en een slank, sterk lichaam? Nee, tenzij het een obsessie word.

Om een fitgirl te zijn moet je namelijk wel wat doen. Je moet fit worden. En niet zo maar fit. Heel erg fit. Zeg maar hallo sportschool, dag sociaal leven. De meeste meiden gaan vol vertrouwen aan de slag. Er komt alleen nog maar ‘gezond’ eten op tafel, de sportschool wordt een ‘tweede huis’ genoemd en er wordt een (nieuw) Instagram-account geopend. Je gaat ervoor! Je maakt je de kunst van mealpreppen eigen want tijd om elke dag vers eten te maken is er niet want je sport nu dagelijks voor of na je werk of school. Soms twee keer per dag. Daarnaast ben je een stuks kieskeuriger geworden in wat je eet en drinkt. En mocht je toch dan een keer #zondigen dan geef je het eerlijk toe op Instagram onder het mom van #cheatmeal. Je vetpercentage daalt en je spiermassa stijgt evenredig met het aantal selfies dat je op Instagram zet. ‘Lekker bezig meid’.

Totdat je na een paar maanden merkt dat de sportschool eigenlijk helemaal niet zo’n leuke plek is om te zijn. En dat 5 tot 7 dagen in de week sporten best vermoeiend is. Je merkt dat je eigenlijk niet meer op stap gaat want stel je voor dat je de volgende dag te moe of brak bent om te gaan sporten. Maar de likes, comments op Instagram en het aantal volgers stijgt wel gestaag. En dat wil je toch? Meer likes, meer comments en meer volgers…

Eigenlijk draait de hele hype tegenwoordig voor velen om de goedkeuring van anderen. Maar dat is het een beetje met hype’s natuurlijk want als je er niet aan mee doet ben je niet hip. En als je niet hip bent dan verdien je de goedkeuring van anderen natuurlijk niet. (eyeroll). Hoe het ooit begonnen is als tegengas voor de ongezond-ogende veel te magere meiden (modellen) in de media, met een motto als ‘strong is the new skinny’, is het nu helaas vervallen naar een net-zo-ongezonde hype. De fitgirls-hype gaat niet meer om het fit, sterk en goed voelen. Het gaat met name nog om het uiterlijk. De fitgirl is verheven naar een schoonheidsideaal. ‘Als jij als fitgirl geen zichtbare blokjesbuik hebt dan ben je een mislukte fitgirl.’ Dat is althans de boodschap dat door veel meiden de wereld in wordt gestuurd door de ontelbare selfies van blote buiken en gespierde armen. En de route naar hun fitgirl doel, hoe goed dat ook begon, verzinkt maar al te vaak in onverantwoord, obsessief gedrag.

Natuurlijk wil ik dat je gezond gaat eten (wat dat ook is want gezond is een mening) en gaat bewegen of sporten. Ik ben ooit begonnen met een andere blog om mensen te informeren en inspireren over verantwoorde voeding, bewust eten, sport en beweging.  Een gezond lichaam is voor mij een heel belangrijke voorwaarde voor een gelukkig leven. Maar als jij een stukje chocolade of dat frietje, wat je waarschijnlijk perfect binnen je macro’s hebt ingerekend, een #cheatmeal gaat noemen dan ben jij jezelf voor de gek aan het houden. Als de hele dag voor de spiegel staan kijkend naar je buik, selfies maken en posten op Instagram om volgers te krijgen, je doel in het leven is, dan is dat best wel sneu. Motivatie om gezond, fit en sterk te worden is prima want het gaat je alleen maar voordelen geven. Maar een obsessie om een bepaald uiterlijk te krijgen is bij definitie ongezond.

Vind ik zichtbare spieren bij vrouwen dan niet mooi? Zeker vind ik het wel wat hebben. Ik kan graag kijken naar mooi gevormde sportvrouwen. Die dames doen het voor hun werk en hun sport is hun passie, niet hun obsessie. Ze hebben lol in wat ze doen en stappen met goed gevoel een training uit. Ze blijven daarom ook leuke mensen. Mensen die op zichzelf en hun spieren geilen vind ik echt een stuk minder aantrekkelijk.

Mag ik trouwens ook nog even benadrukken dat, hoewel ik het in dit artikel heb over fitgirls, hetzelfde riedeltje wat mij betreft ook voor de heren geld. Als man maak je natuurlijk al makkelijker een wasbordje aan dan een vrouw. Sorry dames, zij hebben hun hormonen mee. Ze hoeven dus minder te doen en te laten voor dat wasbordje. Maar er zijn desondanks ook genoeg heren met een obsessie voor de sportschool, gezond eten en hun uiterlijk.

Ik ga nu in ieder geval flink trainen want de zomer is al in volle gang. Je weet wel #bikinibody.

Volg me via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *