Het fenomeen dat vleesvervanger heet

De Vleesvervanger is eigenlijk een raar soort productgroep. Het zijn namelijk producten (met name) bedoeld voor mensen die geen vlees willen eten. Toch lijken deze producten heel erg op vlees. Niet alleen de naam, zoals kipstuckjes en gehackt, lijkt op het echte. Ook de vorm, structuur en smaak wordt steeds meer zoals ‘the real deal’. Ik ken vleeseters die niet wisten dat ze bij een barbecue op een hamburger van de vegetarische slager aan het knauwen waren. Ze dachten dat het een ‘gewone’ vleesburger was. Sommigen zijn dus moeilijk van echt te onderscheiden.

Voor sommige mensen zijn het bestaan van de vleesvervanger niet te begrijpen. Want waarom zou je als vegetariër of als veganist, die bewust kiest om geen dierlijke producten te consumeren, iets willen eten wat wel precies smaakt en eruit ziet als vlees? Waarom zou je iets willen eten dat doet denken aan dat gene dat je niet wilt eten? Niet alleen vinden vlees-eters het soms gek dat vega’s ervoor kiezen nepvlees te eten. Er zijn ook vega’s die niet kunnen bevatten waarom iemand die ook vega is, dit soort producten zou consumeren. Is het de verslaving aan de smaak van vlees? Is het de gewenning van het stukje vlees op je bord naast je groente en aardappelen?

Toch is er natuurlijk een prima verklaring. De meeste van ons vega’s zijn opgegroeid met vlees op ons bord. Velen van ons vonden dat ook zelfs lekker. Hmmm, Kroket. Toch hebben we er voor gekozen het niet meer te consumeren. Niet vanwege smaak maar vanwege dierenleed. Vega’s halen het stuk dierenleed van hun bord. In sommige gevallen wordt dat dan vervangen door iets wat lijkt op het ouwe vertrouwde, maar dan dus minus het dierenleed.

Mensen zijn vaak zo gewend geraakt aan het stramien van een stukje vlees op je bord, dat het soms even duurt om van die aangeleerde gewoonte af te stappen. Sommigen mensen zullen er misschien nooit vanaf kunnen stappen. En eerlijk is eerlijk, dat is toch gewoon prima. Vleesvervangers vandaag de dag zijn ook gewoon heel lekker. En wanneer er geen dierenleed aan een product kleeft dan is het toch prima om die te consumeren.

Zelf eet ik met vlagen een vleesvervanger. Het is meer nieuwsgierigheid dan iets anders. Toen ik 11 jaar geleden vegetariër werd was er gewoonweg nog niet heel veel om uit te kiezen. En wat er was, was vaak niet te vreten. Ik leerde dus al snel als vegetariër om het ‘vlees’ van mijn bord te laten en anders naar mijn maaltijden te kijken. Maar tegenwoordig zijn er talloze vleesvervangers van diverse merken en er komen er haast wekelijks nieuwe producten bij. Vleesvervangers is een productgroep die de afgelopen jaren enorm veel innovatie heeft gekend. Met de groei van de groep flexetariërs, vegetariërs en veganisten is het opeens interessant geworden voor bedrijven om een aandeel te hebben in het segment vleesvervanger. En dat niet alleen. Ze worden steeds beter, smaakvoller en echter. De concurrentie is groter geworden dus de strijd om de beste producten ook.

Ik zeg regelmatig tegen mensen dat het nog nooit zo makkelijk is geweest om vegetariër of veganist te zijn. Je hoeft namelijk helemaal niks te missen vandaag de dag. Je hoeft niet meer in te leveren wat betreft gewoonte of smaak om vega te worden. Producten zoals vleesvervangers van bijvoorbeeld de vegetarische slager of het Duitse Daiya zijn van topkwaliteit. Dat is misschien dan ook de reden dat steeds meer mensen ervoor kiezen om vlees steeds vaker te laten liggen in de supermarkt en te kiezen voor een vervanging. En met kweekvlees in de maak is er straks misschien helemaal geen excuus meer voor het bestaan van de reguliere vleesindustrie.

Ervaring met een goede of juist vreselijke vleesvervanger? Ik hoor graag wat ik anderen wel en niet voor moet schotelen!

Volg me via:

5 thoughts on “Het fenomeen dat vleesvervanger heet

  1. Er zijn geweldige vleesvervangers, maar ook vleesvervangers die naar karton smaken. Je moet gewoon weten wat je moet hebben denk ik. Ik heb zelfs weleens een vega braadworst gegeten waarvan ik dacht dat echte braadworst ook zo zou smaken. Maar dat was dus absoluut niet zo. Voor mij maakt het niet uit, maar mensen die juist verwachten een goede namaak te eten, zal het vast tegenvallen.

  2. Ik ben sinds een paar maanden vegetariër maar daarvoor at ik ook weinig vlees en zo nu en dan een vleesvervanger. Het gaat mij er inderdaad om dat ik “dierenleed vrij” eet. Niets mis met vleesvervangers. Ik ben zelf echt dol op de Toscaanse carre van Tivall. Hmmm, lekker!

    1. Tivall heeft inderdaad tegenwoordig lekkere producten. De Toscaanse Carre is helaas niet vegan maar de spicy falafal is ook erg goed en de bulgur burger werd me door een vriendin aangeraden 🙂

  3. Leuk dat de Toscaanse carré wordt genoemd. Dat is ook mijn favoriet van Tivall. Ik vind de nepkipstukjes van de vegetarische slager ook lekker.

    Ik hoef zelf niet per se iets te eten dat op vlees lijkt, maar ik merk dat mensen die geen vegetariër zijn en wel met een vega maaltijd mee eten hier wel blij mee zijn. Dat maakt voor hen de maaltijd toch wat ‘normaler’, zeker als ze niet zoveel gewend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *