Dieetgoeroe’s zijn af

Er was afgelopen week een nieuwe commotie in de health-scene. Na een stuk in het NRC zijn de pijlers van kritiekvol Nederland gericht op de dames van ‘The Green Happiness’. Iedereen heeft een mening over de dames, over hun levensstijl, over hun boek en over eieren.

naamloos

Tenzij je onder een steen hebt geleefd heb je waarschijnlijk wel wat meegekregen over deze commotie. Na een vrij kritiekloos stuk in het NRC over de immens populaire groene health goeroe’s van ‘The Green Happiness’ barst er een storm van kritiek los op onder andere twitter, facebook en andere media. De dames gingen aan tafel bij Humberto Tan in RTL Late Night. Want iedereen had er wel een mening over. Sommige nuttiger en genuanceerder dan anderen. En wie zou ik zijn als ik daar geen mening over zou hebben.

Ondertussen weet iedereen wel wie The Green Happiness is. Merel von Carlsburg en Tessa Moorman zijn de bedenkers en ze delen hun ideeën over voeding op hun site, diverse boeken en via social media. De meiden zijn afgestudeerd aan het HBO diëtiek en hebben een opleiding in orthomoleculaire geneeskunde gedaan. Immer staan de meiden goed op plaatjes. En met hun ranke looks en fijne, positieve praatjes brengen ze hun concept aan de man.

Ik vermoed dat veel kritiek met name voortkomt uit het feit, dat met €64,00 voor een boek en de grote aantallen volgers, deze dames behoorlijk binnen lijken te lopen. Maar wat doen deze meiden nou daadwerkelijk anders dan alle andere health-goeroe’s in deze wereld. Hoeveel dieetboeken bestaan er wel niet die een levensstijl promoten waar je het niet mee eens bent? Nee, we moeten weer ‘normaal’ gaan eten volgens de kritiek-gevers. Maar wat is dan normaal? Is wat jij eet de norm voor normaal? Of is ‘normaal’ eigenlijk ook maar gewoon een mening, net zoals ‘gezond’. Want wat is gezond? En is normaal eten eigenlijk wel gezond? Of lekker?

En dan had je natuurlijk mensen die totaal nutteloze aanvallen deden. Want mensen moesten direct laten weten zin te krijgen in kroketten of biefstuk en eieren waren plots het favoriete eten van menig Nederlander. Alle veganisten werden wederom prompt gebombardeerd tot voedingsextremisten. Daarnaast moesten er totaal  niet-gerelateerde opmerkingen gemaakt worden over opgespoten haar en botox-gebruik. Want waarom zou je een inhoudelijke discussie houden? Het is zoveel makkelijker om vrouwen gewoon maar af te kraken op hun uiterlijk.

twit

Ik ken de kookboeken en de blog van TGH. Hun recepten zijn namelijk vet lekker! En iedereen die zegt dat je cake in de ochtend kan eten is in mijn ogen top. Daarnaast past een deel van de etensstijl, veel groenten en fruit en zonder dierlijke producten, prima bij mij. Toch ben ik niet zonder kritiek. Hoewel deze dames echt wel een serieuze studie als diëtiste hebben afgerond, is veel van de informatie die ze geven incorrect of niet bewezen. En daar hou ik helemaal niet van. Zeker wanneer het als een soort van feit wordt verantwoord. In het bijzonder noem ik even hun verwijzing naar ‘oil Pulling’ en het verzuren van het lichaam door zuivel, dat in het artikel wordt genoemd. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. In hun boek staan meer van dit soort uitspraken waar helaas geen of twijfelachtig bewijs voor is.

Niet alleen is dit soort pseudowetenschappelijk geneuzel irritant, het kan mogelijk ook gevaarlijk zijn. Ondertussen zijn er dus ook kwade tongen, tevens diëtisten,  die beweren dat het dieet van TGH gevaarlijk zou kunnen zijn en tekorten zou kunnen veroorzaken. En eerlijk is eerlijk, hun stukken zijn beter onderbouwd, met betere bronnen, dan die van TGH.

De aanval is nu gericht op de dames van TGH. Maar in welk opzicht zijn zij anders dan alle andere dieetgoeroe ’s die er zijn. Hoe zijn zij met hun advies over oil-pulling anders dan Rens Kroes en haar magische klei? Of een Fajah Lourens die een honger-dieet aanraad? Het verschil ligt hem in dit geval in dat de TGH-dames lid zijn van een beroepsgroep. Ze zijn namelijk gediplomeerde diëtisten die onder die titel ook handelen. Daarom staan nu ook juist zoveel diëtisten te steigeren.

Ondertussen besteld een vriendinnetje nog even hun boek. Want echt, de recepten zijn prima. De boeken van de dames verkopen prima en ook na deze storm aan kritiek loopt de verkoop waarschijnlijk gewoon door. Want hoe je het ook wend of keert; de publiciteit is er en ondertussen weet iedereen wie ze zijn. Zelf reageren de dames op hun website ook nog even op alle commotie. Op hun eigen luchtige en nuchtere manier en tevens wel weer gevuld met de nodige pseudowetenschap.

De grote verliezer in het hele verhaal vind ik persoonlijk de NRC. Want na hun compleet kritiekloze slappe stuk vonden ze het ook nog nodig om een paar dagen later een stuk te posten vol kritiek om geluid te geven aan de kritiek, die ze zelf ontvingen na het eerste stuk. Nu lekker naar beneden halen wat je eerst zo positief wist te brengen zodat het grote publiek weer even tevreden wordt gesteld. Jammer wel.

Hoe dan ook. Nederland was weer even bezig met nadenken over gezonde voeding en dat hadden we misschien weer even nodig. Nu gaan we lekker verder om dat zelf in te vullen. Want ‘gezond’ is een mening, net als ‘normaal’ en ‘lekker’. En over lekker gesproken: De Choco Donuts uit het boek van The Green Happiness zijn echt aanrader.

Wat is jouw favoriete recept uit het Green Happiness boek? Plaats het in de comments.

Volg me via:

One thought on “Dieetgoeroe’s zijn af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *